Jdi na obsah Jdi na menu

Festivia Chorus

Kulturní spolek Velká Lhota

Jsme komorní smíšený sbor, který sdružuje zpěváky z pomezí Jihočeského kraje a Vysočiny. Vznikli jsme na konci roku 2004, kdy jsme uspořádali 1. adventní koncert ve Velké Lhotě. Vzhledem k místu vzniku jsme tehdy přijali název Komorní sbor Velká Lhota. Název byl změněn v květnu 2007 na nynější "Festivia Chorus". Nový název je odvozen od latinského slova Festivitas, což znamená "radost, vtipnost, humor, pohoda". Počet členů se pohybuje kolem 15 zpěváků.

Zkoušíme pravidelně každou neděli večer v prostorách obecní knihovny ve Velké Lhotě. Náš repertoár zahrnuje duchovní i světskou hudbu různých období, spirituály, lidové písně a úpravy známých populárních písní. Základem našeho zpívání je zpěv a capella (bez doprovodu), který je prubířským kamenem každého sboru. Nevyhýbáme se ale ani skladbám s doprovodem klavíru, varhan, kontrabasu, djembe a dalších afrických nástrojů či s komorním orchestrem.  Komorní charakter našeho sdružení vyžaduje precizní přípravu každého zpěváka.

V srpnu 2005 jsme založili občanské sdružení, které nemá na starosti jen provozní záležitosti pěveckého sboru, ale také organizaci koncertů ve Velké Lhotě. Začátkem roku 2015 se ze zákona občanské sdružení změnilo na spolek, který jsme pojmenovali Kulturní spolek Velká Lhota. V roce 2019 proběhl již 15. ročník „Koncertní sezóny Velká Lhota 2019“. Jejím úkolem je obohacení kulturní nabídky v našem odlehlém regionu a koncertní využití prostor památkově chráněného Evangelického tolerančního areálu, především horního kostela s vynikající akustikou a památkově chráněnými varhanami.

V září 2008 jsme natočili naše první profesionální CD s názvem "Zpívání pro potěchu duše". V roce 2009 jsme participovali na natočení dalšího CD s názvem "Koncert pro varhany", kde je zachycen zvuk památkově chráněných varhan z horního kostela Evangelického tolerančního areálu ve Velké Lhotě. V roce 2012 s námi natáčela redaktorka Českého rozhlasu Hana Soukupová projekt „Rok se sborem Festivia Chorus“ – pořad je k dispozici v archivu pořadu „Dobrá vůle“ na Praze 2. V roce 2014 jsme pokřtili naše nové CD "10 let radosti". Všechna CD si můžete u nás zakoupit (na koncertech, nebo objednat přes e-mail). V roce 2019 jsme vydali 3. CD pod názvem "Den je krásný".

Naší zakládající sbormistryní je MgA. Jitka Čudlá, absolventka oboru dirigování sboru na JAMU v Brně (prof. Lubomír Mátl). V hlasové výchově používáme metody dr. Aleny Tiché z Univerzity Karlovy.

Za dobu našeho trvání jsme spoluúčinkovali s řadou známých osobností - byl to například nezapomenutelný Radovan Lukavský, Alfred Strejček a Jitka Molavcová, Ladislav Lakomý, basista Richard Novák, cimbálová muzika Hradišťan s uměleckým vedoucím Jiřím Pavlicou, naše 3. CD pokřtil vynikající mandolinista a multiinstrumentalista Radim Zenkl  ...

Přátelíme se také s řadou našich sborových kamarádů, se kterými jsme uspořádali mnoho výměnných koncertů - jmenujme například Virtuosi di Mikulov, PPS Mladost Brno, Domino Tábor, Societas Musicalis - sdružení hudebníků pražské Lorety, Alikvotní sbor Spektrum Praha, Lumír Brno, Pifferaios z Lázní Bělohrad, Hradecké komorní tucteto, Komorní sbor Rakos Svitavy, Musica Cantabile (Dobersberg - Rakousko), Harmonie Beemster  Holandsko, Cantissimo Urtenen-Schönbühl (Švýcarsko), Singgemeinschaft Gastern (Rakousko), Gesangverein Drosendorf (Rakousko), Arbeitergesangsverein Gross-Siegharts und Umgebung (Rakousko), Gesangsverein Thaya (Rakousko), Hilaria Kautzen (Rakousko), slovenský folklórní soubor Trúfalci ze spřátelené Mníchovy Lehoty, Stadtchor Eggenburg, Singkreis Vitis, Männerchor Hirschbach, ...

Ve Velké Lhotě jsme pořádali jednou za dva roky festival pěveckých sborů Dostalíkovo sborové jaro, který připomíná osobnost významného brněnského sbormistra Jaroslava Dostalíka. Dosud se konalo 5 ročníků -  2011, 2013, 2015, 2017 a 2019. Poté tuto tradici přerušila kovidová krize a zatím jsme tuto tradici neobnovili.

Připravujeme ale celou řadu dalších zajímavých koncertů a akcí, více se můžete dočíst zde na www.festivia.cz nebo na www.koncerty-velkalhota.estranky.cz , případně na Facebooku - náš profil nese název Kulturní spolek Velká Lhota - Festivia Chorus.